Menu
top-banner-25.jpg

Terebinth 2020-4

Terebinth 2020 4 cover websiteDit vreemde jaar loopt ten einde. Leek op 8 februari de uitreiking van de Gouden Terebinth de start van een jaar vol mooie bijeenkomsten, nu kijken we ernaar terug als ons enige fysieke samenzijn. We zullen zien wat 2021 in dit opzicht in petto heeft. De redactie heeft ondanks alle restricties mooie nummers kunnen maken.

Nummer 4 van 2020 is opgedragen aan Bartho Hendriksen, die afscheid neemt als redacteur. Aan dit nummer werkte hij nog volop mee, met een fraaie funeraire wandeling door Culemborg en zijn keuze voor ‘cortenstalen grafmonumenten’. Wim Cappers luidt Bartho uit.

Lees meer...

Terebinth 2020-3

TB2020 3 cover hrIn deze hete zomer hebt u wellicht verkoeling gezocht in een groene oase – een begraafplaats of kerkhof in uw stad of dorp, of elders in het land. Bedenk dan, dat hun bestaan niet vanzelfsprekend is. Evenmin als óp de dodenakkers de aanwezigheid van, bijvoorbeeld, graftrommels. Lees in dit nummer over behoud en gebruik daarvan. En lees vooral ook over de dreigende ruiming van het RK kerkhof in Naaldwijk, waartegen stichting Terebinth, samen met Heemschut en direct betrokkenen, in het geweer is gekomen.

Lees meer...

Terebinth 2020-2

TB 2020 2 cover klein min 4Ook in quarantainetijden heeft de redactie doorgewerkt aan het tijdschrift, met als resultaat een boeiend en afwisselend nummer. Met ruime aandacht in woord en beeld voor het Sovjet Ereveld in Leusden, winnaar van de Gouden Terebinth 2020. Liefst twee begraafplaatsen in het noorden komen aan bod, en de vervanging van houten gedenktekens met tips voor vrijwilligers die ermee aan de slag willen. En twee jonge auteurs in dit nummer:  een artikel van masterstudent David Knigge over Boeddhabeelden op begraafplaatsen en de eerste Noordenwind-column van redacteur Koos Brandon Bravo uit Groningen, die u vast hier kunt lezen.

Lees meer...

Terebinth 2020-1

Terebinth 2020 1 coverBinnenkort herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Ook voor de redactie is dat een moment om bij stil te staan en om te bezien hoe het staat met de oorlogsgraven. Aandacht dus voor erevelden: verscheidene Poolse erevelden in Noord-Brabant, de Canadese begraafplaats in Holten en een aantal andere is te zien in de fotoreportage. Begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog telt eveneens veel oorlogsgraven. Daarnaast besteden we aandacht aan initiatieven van verschillende vrijwilligers, al dan niet in stichtingen verenigd, die proberen de graven van burgerslachtoffers te markeren en te behouden en de verhalen van die slachtoffers levend te houden.

Lees meer...

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer van Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.
Oudere jaargangen (t/m 2019) zijn als pdf beschikbaar op deze site.