Menu
top-banner-11.jpg

Platform Funerair Erfgoed: 6 oktober 2021

Behoud door ontwikkeling

totaal openlucht aula RhijnhofOp woensdagmiddag 6 oktober (14.00 tot 15.30 uur) organiseerde het Platform Funerair Erfgoed een online bijeenkomst met als thema 'Behoud door ontwikkeling’. 
Begraafplaatsen hebben niet alleen waarde(n) als funerair erfgoed. Ze lenen zich voor meer functies die beleidsmakers mee moeten wegen en ontwikkelen. Desondanks staan begraafplaatsen onder druk nu steeds meer gecremeerd wordt of omdat oude begraafplaatsen op locaties liggen die interessant zijn voor bouwactiviteiten.

Lees meer...

Weekend van de Begraafplaats 28-30 mei 2021

Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 mei werd het Weekend van de Begraafplaats gehouden. Vorig jaar kon het geplande weekend geen doorgang vinden vanwege de strenge coronamaatregelen. Dit jaar koos de organisatie daarom voor hetzelfde thema als ze voor 2020 in gedachten had: 'Begraafplaatsen: vol liefde'.

Weekend van de Begraafplaats Logo 01

Bestuursleden en redacteuren van Terebinth bezochten in het weekend verschillende begraafplaatsen. Hun verslagen zijn gebundeld; u kunt ze hier als pdf downloaden.
Ter informatie en inspiratie.

 

Webinar Platform Funerair Erfgoed: 21 april 2021

Biodiversiteit op begraafplaatsen

TB2021 1 22 PFE voorjaar 2021 biodiversiteit foto Eward Timmerman kleinOp 21 april 2021 organiseerde het Platform Funerair Erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een webinar over (de bevordering van) biodiversiteit op begraafplaatsen. Biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. Daar waar mogelijk moeten pogingen tot herstel of bevordering ondernomen worden. Begraafplaatsen kunnen hier een rol in spelen. 

Het webinar is terug te kijken bij de RCE.

Lees meer...

Abraham Kuyper: twee funeraire publicaties

Op100 jaar graf Kuyper donderdag 12 november 2020 was het honderd jaar geleden dat Abraham Kuyper (1837-1920) in Den Haag werd begraven op  begraafplaats Oud Eik en Duinen. Ter gelegenheid daarvan verschenen twee publicaties.

Lees meer...

Themadag 25 september: begraven in Montferland

Montferland themadagBinnen de grenzen van de gemeente Montferland liggen verscheidene begraafplaatsen en kerkhoven. Op deze dag krijgen er drie aandacht: de Joodse begraafplaats (ca. 1752), de Protestantse Begraafplaats (met een grafkelder die in 1638 voor het laatst werd gebruikt) en de Oude R.K. Begraafplaats De Goede Herder (in 1863 ingewijd), alle in ’s-Heerenberg.
Wat is de stand van zaken rond deze historische begraafplaatsen? Wat wordt er gedaan aan hun behoud? Door wie en hoe? Aan het eind van deze dag zijn de deelnemers aan dit programma helemaal op de hoogte.

Lees meer...

Winnaar Gouden Terebinth 2020: Stichting Sovjet Ereveld

DSC01815uitsnede verkleindDe Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor organisaties die zich inspannen voor funerair erfgoed, is op 8 februari 2020 uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden. De stichting krijgt de prijs voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering levend te houden aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld of op andere wijze zijn omgekomen. 

Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van Stichting Terebinth. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van € 1000, dat wordt besteed aan grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.  

Lees meer...

Actuele berichten

Actuele berichten uit de funeraire wereld vindt u op
onze Facebookpagina.

Agenda onder voorbehoud