Menu
top-banner-19.jpg

Themadag Huis te Vraag, 4 september 2022

Huis Te Vraag

Groener kon het inderdaad niet! Dat zagen de dertig deelnemers op deze themadag met eigen ogen. Bert Lever nam nog een keer de rol van voorzitter op zich, omdat de nieuwe voorzitter, Anita van Loon, verhinderd was. Hij heette iedereen welkom en opende de dag. Allereerst keken we naar de film 'De klimop rouwt nog steeds’ van Barbara den Uyl. Daarin vertelt kunstenaar Leon van der Heijden samen met zijn vrouw Willemijn hoe zij bij Huis te Vraag terechtkwamen. Zij hebben jarenlang in het aulagebouwtje van de gesloten begraafplaats gewoond en ontfermden zich over deze groene oase. De film gaat ook over Leons bijzondere opvatting over tuinieren.

Na de lunch, die dankzij het schitterende weer buiten plaatsvond, vertelden Katja Kandelaars en Patrick van Ginkel (bestuursleden van Stichting Huis te Vraag) over hun inspanningen om Huis te Vraag te behouden. Zoals het er nu uitziet, is Huis te Vraag ‘veilig’. De dreigende gevaren van plannen voor een openbaar stadspark op deze plek, een doorgaande fietsroute eroverheen en dergelijke lijken van de baan. Ook vertelden zij hoe zij met veel respect de visie en het levenswerk van Leon en Willemijn in de tuin voortzetten, zonder subsidie en met veel inventiviteit.

Lees meer...

Gouden Terebinth-schildje 2022 geplaatst in Hoorn

DSC 0118bew Keern 20220506Tijdens een mooie zonnige bijeenkomst werd op vrijdag 6 mei door Terebinth-voorzitter Bert Lever het schildje behorend bij de Gouden Terebinth 2022 aangebracht bij de toegang naar de historische begraafplaats Het Keern in Hoorn. Terebinth kent de Gouden Terebinth elke twee jaar toe aan een organisatie die zich in die periode bijzonder inzette voor het funeraire erfgoed.

Lees meer...

Zondag 3 april 2022 themadag Begraven in Montferland

De themadag in 's-Heerenberg op 25 september 2021 over begraven in Montferland was ruim overtekend. Dit programma herhalen we daarom, en wel op een zondag zodat we ook de Joodse Begraafplaats kunnen bezoeken.

De themadag is herhaald op zondag 3 april 2022. Het programma kunt u hier downloaden.

Montferland themadag

 

Themadag 5000 jaar begraafcultuur in Laren (N-H)

Toegangspoort St Janskerkhof Laren LROp zaterdag 14 mei 2022 bieden we u een boeiend programma aan dat vijftig eeuwen begraafcultuur in het Gooi omspant: grafheuvels, crematie, begraven op katholieke kerkhoven en op algemene begraafplaatsen.
Het volledige programma kunt u hier downloaden.

Aanmelden uiterlijk 7 mei 2022 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of tel. 06 2417 3646.

Foto: Toegangspoort St Janskerkhof Laren. Foto Korrie Korevaart

 

.

Vrienden begraafplaats Keern winnaar Gouden Terebinth 2022

Op de zonovergoten begraafplaats Bosdrift in Hilversum is op 12 februari de Gouden Terebinth uitgereikt. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen konden helaas maar weinig mensen deze bijeenkomst bijwonen. Toch was de sfeer feestelijk en hielden vertegenwoordigers van de drie genomineerden, de Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn, de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden en de Stichting Oude Kerkhof Roermond, wervende presentaties. Terebinth-voorzitter Bert Lever overhandigde een oorkonde aan de drie genomineerden. Aan het eind van de middag reikte hij de wisseltrofee uit aan Rita Lodde en Irene Laan, de vertegenwoordigers van de Vrienden van begraafplaats Keern.

Foto Clasien de Vries

DSC 0064 Uitreiking Rita Lodde i Irene Laan foto CdV

Lees meer...

Abraham Kuyper: twee funeraire publicaties

Op100 jaar graf Kuyper donderdag 12 november 2020 was het honderd jaar geleden dat Abraham Kuyper (1837-1920) in Den Haag werd begraven op  begraafplaats Oud Eik en Duinen. Ter gelegenheid daarvan verschenen twee publicaties.

Lees meer...

Actuele berichten

Actuele berichten uit de funeraire wereld vindt u op onze Facebookpagina.