Menu
top-banner-30.jpg

Over de groene zoden 1

omslag wandelen 1 herdruk lage resolutie1024 1Herdruk Over de groene zoden deel 1 verschenen

Het is de moeite waard begraafplaatsen en kerkhoven te bezoeken. Deze plekken hebben vaak een bijzondere landschapsarchitectuur, indrukwekkende monumenten en interessante flora. Er heerst een sfeer van sereniteit, waar bezoekers in alle rust kunnen gedenken en overdenken. Intussen verschenen twee deeltjes Over de groene zoden.
Op 12 februari 2022 is een geactualiseerde herdruk van deel 1 uitgekomen (oorspronkelijk verschenen in 2015). Ook deel 2 is nog verkrijgbaar.

De verkoopprijs bedraagt € 14,95 (excl. verzendkosten) per deel; voor donateurs is de prijs € 12,70 per deel.
Bestellen?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel 06 2417 3646 of stuur een bericht naar Bureau Terebinth, Oude Vest 231, 2312 XZ Leiden.

Lees meer...

Over de groene zoden 2

omslag lage resolutie 2 def

Een boek met 24 wandelingen (met handige kaartjes) op begraafplaatsen van Almelo tot Zierikzee. 

Wie is er niet nieuwsgierig naar onze funeraire cultuur? Hoe wij omgaan met onze doden, hoe wij rouwen en herdenken – dat zegt iets over onze samenleving. Het is verrassend hoe groot de verschillen per stad en dorp, per streek en provincie in Nederland zijn. Hier is het een dorpsoase, park, bedevaartsoord of arboretum, en elders een idyllisch kerkhof, tijdcapsule, wonder van landschapsarchitectuur en biodiversiteit, toevluchtsoord voor bijzondere flora en fauna, museum…

Zo zijn er honderden kerkhoven en begraafplaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn. In het eerste deel van Over de groene zoden waren 23 wandelingen opgenomen. Nu is deel 2 verschenen  – onder redactie van Bartho Hendriksen en Korrie Korevaart. Met beschrijvingen van wandelingen (met handige kaartjes) van Almelo tot Zierikzee.

Lees meer...

Over 25 jaar

Terebinth jubileumboek: Over 25 jaar.Terebinth jubileumboek: Over 25 jaar.
De toekomst van de funeraire cultuur

Op 24 september 2011 vierde de - toen nog - vereniging het 25-jarig bestaan. Bij die gelegenheid verscheen een jubileumboek, waarin ruim veertig autoriteiten op funerair gebied hun visie gaven op de toekomst en ontwikkeling van de funeraire wereld. Zoveel mogelijk aspecten rond dood en begraven zijn toegelicht, in vier onderdelen:

  • Rondom de dood – cultuurhistorie
  • Het afscheid – uitvaartcultuur
  • Dodenbezorging – begraafcultuur
  • Herinneringscultuur – gedenken en herdenken, graftekens, enz

Te koop voor € 5, exclusief verzendkosten.
Bestellen: stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reeks Funeraire Cultuur

Terebinth gaf in het verleden de reeks Funeraire Cultuur uit. Er zijn nog acht deeltjes verkrijgbaar voor € 2,50 per stuk, exclusief verzendkosten. U kunt ze bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henk de Feijter
Amsterdam
Soesterberg/Rotterdam: Aspekt/Terebinth, 2002. Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN

Wim Cappers
Arnhem
Soesterberg/Rotterdam: Aspekt/Terebinth, 2002
Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN 90-5911-11-68

Henk de Feijter
Flevoland & Lelystad
Rotterdam: Terebinth, 2006
Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN 90-74455-06-9

Bert Pierik,
Sallandse Heuvelrug
Rotterdam: Terebinth, 2006
Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN 90-74455-07-7

Wim Cappers,
Doodse dingen
Funeraire cultuur in landschappelijk verband.
Soesterberg/Rotterdam: Aspekt/Terebinth, 2002
Funeraire Cultuur, 96 pp. Met ill.
ISBN 90-5911-057-9

Leon Bok en Bartho Hendriksen,
Friese meren

Rotterdam: Terebinth, 2007
Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN 90-74455-08-4

Martin van den Broeke,
Middelburg
Rotterdam: Terebinth, 2006.
Funeraire Cultuur, 64 pp. Met ill.
ISBN 90-74455-05-0

Begraafplaatsen als cultuurbezit (PDF)

Publicatie cultureel erfgoedDe publicatie Begraafplaatsen als cultuurbezit (2003) is helaas uitverkocht. U kunt een digitale kopie van het boekje bestellen voor €7,50.

Als vanzelfsprekend maken musea, kerken en natuurgebieden deel uit van ons cultuurbezit. Maar ook begraafplaatsen kunnen tot waardevolle monumenten gerekend worden. Het zijn plaatsen waar al eeuwenlang afscheid wordt genomen van dierbare overledenen, soms met fraai gebeeldhouwde gedenktekens, een parkachtig karakter of personen die op lokaal of nationaal niveau een belangrijke rol hebben gespeeld.
Cultuurhistorische ontwikkelingen van tientallen jaren, soms eeuwen, zijn er terug te vinden. Onder andere in de vormgeving van de gedenktekens die door de veranderende omgang met de dood, voortdurend in ontwikkeling is.

Lees meer...