Menu
top-banner-05.jpg

Terebinth 2017-1

Nummer: 2017-1
Tijdschrift Terebinth 2017-1In het eerste nummer van Terebinth start in 2017 een nieuwe rubriek: Oud & Nieuw. Daarbij wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen op oude begraafplaatsen. Dat is vaak laveren tussen oude funeraire waarden en eigentijdse wensen. Als eerste komt de R.K. Begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam aan bod, een begraafplaats die al meer dan 150 jaar bestaat en waar het rijke roomse leven van vroeger nog zichtbaar is. Maar ook nieuwe ontwikkelingen, zoals een crematieoven en de bouw van een moderne kapel, krijgen hier een kans.

De funeraire wandeling gaat in deze aflevering naar de Oude Begraafplaats Naarden, ook een voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling op een oude begraafplaats. Deze dodenakker uit 1830 was lange tijd gesloten en werd eind vorige eeuw geteisterd door vandalisme. Maar de begraafplaats is heropend, er wordt sinds 2013 weer begraven, waarbij het historische aanzien wordt gerespecteerd. De fotoreportage door Bert Pierik is aan deze begraafplaats gewijd.

In Rotterdam vond eveneens een opmerkelijk staaltje van behoud plaats. Daar werd op begraafplaats Oud-Kralingen het monumentale mausoleum van de familie Kruijff uit 1912 op het nippertje van de sloop gered. Restauratie-architect Norman Langelaan geeft een bouwkundige toelichting en vertelt hoe de redding in zijn werk ging.

In de serie Nederlandse funeraire cultuur in het buitenland is Brazilië aan de beurt, waar in de zeventiende eeuw een Nederlandse kolonie was onder Johan Maurits van Nassau, maar waar van funerair erfgoed uit die tijd niets meer is te vinden. Johan Maurits, een ver familielid van Willem van Oranje, werd begraven in Kleef; in het monument dat hij een jaar voor zijn dood liet maken zijn Romeinse overblijfselen uit Nijmegen ingemetseld. Verder komt de boom de terebint aan de orde; is Maurice Heemels, die een proefschrift schreef over de begraafplaats als afspiegeling van de sociale orde in de stad (met als case study Roermond), aan het woord, evenals de familie Degenkamp, die al drie generaties de Begraafplaats St. Barbara in Amsterdam beheert.

Op de Oude Begraafplaats Naarden liggen bekende musici van vroeger zoals Johan Schoonderbeek, Hens Clinge Doorenbos en Dirk Witte. Van de hand van de laatste is het bekende levenslied Mensch, durf te leven. Dat wordt tijdens de Week van de Begraafplaats altijd uitgevoerd; een goede manier om de herinnering aan deze ooit zo populaire liedschrijver levend te houden. In Amsterdam gebeurde op begraafplaats Zorgvlied iets dergelijks. Daar werden afgelopen najaar in de aula enkele werken uitgevoerd van de componist en tweede dirigent van het Concertgebouworkest Cornelis Dopper, waaronder zijn Requiem,, waarbij ‒ natuurlijk ‒ na afloop een bezoek werd gebracht aan zijn graf.

Uit het veld: De familie Degenkamp (cover)

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Wilt u een specifiek nummer van tijdschrift Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.