Menu
top-banner-26.jpg

Terebinth 2017-4

Nummer: 2017-4
Tijdschrift Terebinth 2017-2Op veel begraafplaatsen liggen ze, graven met een stenen bijbel. Met kerst in aantocht laat het omslag een meer dan honderd jaar oud exemplaar zien, op het  graf van een predikant. Dit wijst vooruit naar een artikel over het funeraire fenomeen van het boek op het graf, waarbij bijbels een belangrijke plaats innemen. Hoewel een boek ook een mooi decoratiestuk kan zijn, met een woord voor de voorbijganger. In de fotoreportage komt van dit fenomeen een veelzijdig beeld naar voren.

In de duinen van Voorne
Twee begraafplaatsen worden in dit nummer uitgelicht. Op het Zuid-Hollandse Voorne wordt een wandeling beschreven over de naoorlogse begraafplaats van Rockanje, ontworpen door de Rotterdamse architect Piet Verhagen. Het zandige duinlandschap bepaalt hier mede het aanzien. Bert Pierik belicht op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen de tegenstelling tussen oude monumenten en moderne ontwikkelingen.

Funeraire fotografie
Een oude foto van een pronkgraf uit 1865 was aanleiding iets te vertellen over de begintijd van de funeraire fotografie. De vlucht die de wetenschap nam wakkerde toen ook de belangstelling aan voor de overleden mens. In navolging van beroemdheden als Haydn en Mozart werden zo de stoffelijke resten van Joost van den Vondel opgegraven, onderzocht en gefotografeerd, en op passende wijze herbegraven (onder een steen ontworpen door Pierre Cuypers). Dit sluit aan bij een nieuw fenomeen in onze tijd: het fotograferen van uitvaarten. Boukje Canaan laat zien hoe je dat op een eerlijke en integere manier kan doen.

En verder...
Hoofdredacteur Wim Cappers wijst in het artikel Kerststukjes op graven nog eens op het belang van stichting Terebinth voor het behoud van onze begraafplaatsen; met het verzoek om dat waar mogelijk te steunen. Verder worden twee voorname achttiende-eeuwse graven in het zuiden des lands met elkaar vergeleken, een van de beeldhouwer Jean Baptist Xavery, waarbij nieuwe elementen in de grafcultuur werden geïntroduceerd. Stichtingsvoorzitter Bert Lever beschrijft ten slotte oude Nederlandse graven in Maleisië.

Geen download beschikbaar.

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Wilt u een specifiek nummer van tijdschrift Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.