Menu
top-banner-08.jpg

Terebinth 2017-3

Nummer: 2017-3
Tijdschrift Terebinth 2017-3De nieuwste aflevering van tijdschrift Terebinth (september, nr. 3) is een themanummer over het hart van ons funeraire erfgoed: het materiaal waarvan de graftekens zijn gemaakt. Zeker tegenwoordig lijkt alles denkbaar.
Nu zien we op begraafplaatsen grafmonumenten van onder andere glas, keramiek, graniet, metaal, hardsteen en marmer – in talloze kleuren, vormen en afmetingen. En dan hebben we het nog niet over het materiaal van de urnen.

Hoofdredacteur Wim Cappers schetst de hoofdlijnen van de ontwikkelingen in

materiaalgebruik over liefst 50 eeuwen.

Drie artikelen gaan afzonderlijk in op gietijzer (toegepast in de 19e eeuw), baksteen (dat vooral tussen de twee wereldoorlogen werd gebruikt) en hout, dat zelfs in onze tijd weer modern is. Redacteur Bartho Hendriksen had een goede reden om langs te gaan bij het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas op de Tempelhof in Winssen, want zij hebben in de loop der jaren veel werk in cortenstaal ontworpen, dat op verschillende begraafplaatsen is te zien.

Een twee eeuwen oude dodenakker

Een wandeling door eindredacteur Margriet de Roever over de Algemene Begraafplaats Muiderberg, vroeger de Protestantse Familiebegraafplaats, blijkt een eyeopener. Het oudste veld ligt er nog ongeveer bij zoals dat in de vroege 19e eeuw is aangelegd – met veel hardsteen. Het was een buitenbegraafplaats van Amsterdam, en talloze prominenten uit het stedelijk leven hebben hier hun laatste rustplaats gevonden: vooraanstaande hoogleraren als vader en zoon Tilanus (medici) en bekende vaderlandse auteurs als Jan Frederik Helmers en Justus van Maurik.

Nederlandse graven op Ceylon

Historicus Lodewijk Wagenaar gaat in de serie Nederlandse funeraire cultuur in het buitenland op zoek naar graven op Ceylon. Vooral in Galle en Colombo zijn die bewaard gebleven; ze blijken een interessant licht te werpen op de sociale geschiedenis ten tijde van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Graven van de elite en de middenklasse zijn vaak bewaard, maar de eenvoudige graftekens van de laagste klasse hebben de eeuwen niet overleefd… Ook dit nummer bevat weer veel verder nieuws: boekbesprekingen en andere mediatips.

Geen download beschikbaar.

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Wilt u een specifiek nummer van tijdschrift Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.