Menu
top-banner-01.jpg

Terebinth 2017-4

Nummer: 2017-4
Tijdschrift Terebinth 2017-2Op veel begraafplaatsen liggen ze, graven met een stenen bijbel. Met kerst in aantocht laat het omslag een meer dan honderd jaar oud exemplaar zien, op het graf van een predikant. Dit wijst vooruit naar een artikel over het funeraire fenomeen van het boek op het graf, waarbij bijbels een belangrijke plaats innemen. Hoewel een boek ook een mooi decoratiestuk kan zijn, met een woord voor de voorbijganger. In de fotoreportage komt van dit fenomeen een veelzijdig beeld naar voren.

Lees meer...

Terebinth 2017-3

Nummer: 2017-3
Tijdschrift Terebinth 2017-3De nieuwste aflevering van tijdschrift Terebinth is een themanummer over het hart van ons funeraire erfgoed: het materiaal waarvan graftekens zijn gemaakt. Tegenwoordig lijkt alles denkbaar: we zien op begraafplaatsen grafmonumenten van onder andere glas, keramiek, graniet, metaal, hardsteen en marmer – in talloze kleuren, vormen en afmetingen. En dan hebben we het nog niet over het materiaal van de urnen. Hoofdredacteur Wim Cappers schetst de hoofdlijnen van de ontwikkelingen in materiaalgebruik over liefst 50 eeuwen.

Lees meer...

Terebinth 2017-2

Nummer: 2017-2
Tijdschrift Terebinth 2017-2Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats bestaat het meinummer van 2017 uit twee delen: het aparte katern dat stichting Terebinth daarbij uitgeeft en het reguliere nummer. Het thema is dit jaar duurzaamheid, een onderwerp dat volop in de belangstelling staat. Het wordt in beide bladen van verschillende kanten belicht: van TNO-onderzoeken naar de meest duurzame vorm van lijkbezorging tot vraaggesprekken met mensen uit de praktijk. Onder hen de voorzitter van de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer, Jan Vreeker, die dit thema aandroeg. 

Lees meer...

Terebinth 2017-1

Nummer: 2017-1
Tijdschrift Terebinth 2017-1In het eerste nummer van Terebinth in 2017 start de rubriek: Oud & Nieuw. Daarbij wordt gekeken naar nieuwe ontwikkelingen op oude begraafplaatsen. Dat is vaak laveren tussen oude funeraire waarden en eigentijdse wensen. Als eerste komt de R.K. Begraafplaats St. Laurentius in Rotterdam aan bod, een begraafplaats die al meer dan 150 jaar bestaat en waar het vroegere rijke roomse leven nog zichtbaar is. Maar ook nieuwe ontwikkelingen, zoals een crematieoven en de bouw van een moderne kapel, krijgen hier een kans.

Lees meer...

Een nummer van Terebinth nabestellen?

Wilt u een nummer van Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.
Oudere jaargangen (t/m 2015) zijn als pdf beschikbaar op deze site.