Menu
top-banner-10.jpg

Terebinth 2016-3

Nummer: 2016-3
Tijdschrift Terebinth 2016-3In het derde nummer van 2016 leidt de funeraire wandeling door Bartho Hendriksen naar Egmond, waar in Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee acht begraafplaatsen liggen en nog vier andere bijzondere gedenkplekken zijn. Een daarvan is de Adelbertusakker, de plek waar deze heilige, een volgeling van Willibrord, in de achtste eeuw werd begraven; op de plaats van zijn graf is nu een waterput. Een ander is het -lege- grafmonument voor luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die tijdens de Belgische Opstand in 1831 in Antwerpen zijn kanonneerboot de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat deze door de vijand werd buitgemaakt. In opdracht van koning Willem I ontwierp J.D. Zocher jr. een tombe tegen de vuurtoren aan, waarvoor deze als een reuze-stèle fungeert.

Terug in onze tijd volgt een artikel over een spontane dodenherdenking in het Vondelpark in Amsterdam, waar iedere inwoner op 2 november in de grote vijver een bootje met een kaarsje kan laten varen, waarop of waarin hij of zij een tekst kan schrijven of in kan leggen. Vindt dit jaar alweer voor de zesde keer plaats. Deze bijzondere viering van Allerzielen trekt ieder jaar meer belangstelling.

Bij het einde van het Dudokjaar, is het onderwerp van de fotoreportage door Bert Pierik Begraafplaats en Crematorium Westerveld. Architect W.M. Dudok bouwde daar, ongeveer gelijktijdig met zijn beroemde stadhuis van Hilversum, een columbariumgebouw. Later volgden meer gebouwen, in zijn kenmerkende stijl van strakke lijnen, waarbij hier de decoratie meest bestaat uit het uitzicht op de natuur.

In de serie Nederlands Funeraire erfgoed in het buitenland reist Leon Bok naar Indonesië, waar graven uit de koloniale tijd vaak een moeizaam bestaan leiden. Wim Cappers geeft ter gelegenheid van dertig jaar Terebinth een overzicht van de achtereenvolgende doelstellingen, terwijl daaraan voorafgaand een gesprek is opgenomen met dé pionier van het vragen van aandacht voor begraafplaatsen, de 93-jarige Henk Kok, ‘misschien wel de eerste funerair historicus van Nederland.’ Een bijdrage over symboliek op begraafplaatsen door Ada Wille en over mossen door A.E. de Winter completeren het geheel.
 

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Wilt u een specifiek nummer van tijdschrift Terebinth nabestellen? Neem dan contact met ons op via deze link. Voor alle nummers geldt: zolang de voorraad strekt.