Menu
top-banner-19.jpg

Terebinth 2016-4 verschenen

Nummer: 2016-4
Tijdschrift Terebinth 2016-4

Geen tekst beschikbaar.

Geen download beschikbaar.

Terebinth 2016-3 verschenen

Nummer: 2016-3
Tijdschrift Terebinth 2016-3In het derde nummer van 2016 leidt de funeraire wandeling door Bartho Hendriksen naar Egmond, waar in Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee acht begraafplaatsen liggen en nog vier andere bijzondere gedenkplekken zijn. Een daarvan is de Adelbertusakker, de plek waar deze heilige, een volgeling van Willibrord, in de achtste eeuw werd begraven; op de plaats van zijn graf is nu een waterput. Een ander is het -lege- grafmonument voor luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die tijdens de Belgische Opstand in 1831 in Antwerpen zijn kanonneerboot de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat deze door de vijand werd buitgemaakt. In opdracht van koning Willem I ontwierp J.D. Zocher jr. een tombe tegen de vuurtoren aan, waarvoor deze als een reuze-stèle fungeert.

Lees meer...

Terebinth 2016-2 verschenen

Nummer: 2016-2
Tijdschrift Terebinth 2016-2Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaats zit in nummer 2, evenals in voorgaande jaren, een apart katern dat ook los wordt verspreid. Hierin staat vanwege het thema van de Week de natuur op begraafplaatsen centraal. Het begint met een overzichtsartikel van de inrichting van begraafplaatsen door de eeuwen heen, al dan niet als tuin, geschreven door hoofdredacteur Wim Cappers. De bekende landschaps- en begraafplaatsontwerper Ada Wille kiest een andere invalshoek. Zij beschrijft de 'verborgen tuinen van Nederland' als arcadische wandelingen. Voorts licht de tuinontwerper Harry Pierik de bijzondere aanplanten toe, die hij verzorgde voor twee begraafplaatsen in Zwolle. Een daarvan is de uitbreiding van Bergklooster met aan het einde een bloeiende 'gele rand', bedoeld als een zon die nooit ondergaat. Deze staat op de cover. De andere is de katholieke begraafplaats waar hij beplanting aanbracht in 'katholieke' kleuren. Traditioneel kennen deze begraafplaatsen weinig natuur, maar daarin komt verandering. Bij natuur denk je ook aan natuurbegraafplaatsen, waaraan eveneens een bijdrage is gewijd. Tot slot is Leon van der Heijden aan het woord, beheerder van een van de meest bijzondere begraafplaatsen in Nederland die werden 'herschapen' in een Tuin: Huis te Vraag in Amsterdam. Een uitbundige fotoreportage van Bert Pierik laat in dit nummer de fraaiste natuur zien.

Lees meer...

Terebinth 2016-1 verschenen

Nummer: 2016-1
Tijdschrift Terebinth 2016-1Met ingang van 2016 komt het blad uit in een nieuwe lay out van Guys & Godoy in Amsterdam. Twee jaar geleden ging het over op kleur, nu telt het standaard 24 pagina's en heeft het meer de uitstraling van een magazine gekregen.

Vorig jaar was het honderd jaar geleden dat architect Willem Dudok werd aangesteld als directeur Publieke Werken in Hilversum, een memorabel feit dat uitgebreid werd herdacht. Velen kennen zijn bijzondere stadhuis, weinigen de twee begraafplaatsen die hij voor deze gemeente ontwierp: de Noorderbegraafplaats uit 1929, een rijksmonument, en begraafplaats Zuiderhof van rond 1960, die op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Een artikel door Liesbeth Vermeulen en een fotoreportage door Bert Pierik vestigen alsnog de aandacht op zijn prachtige funeraire architectuur. Wim Cappers belicht vervolgens in een opmerkelijk artikel andere activiteiten op begraafplaatsen dan ter aarde bestellen en gedenken, zoals voor toneel- en dansvoorstellingen of filmopnamen.

Lees meer...

Tijdschrift Terebinth nabestellen

Als u een specifiek nummer van het tijdschrift Terebinth wil nabestellen, dan kunt u contact met ons opnemen via deze link. Voor alle edities geldt: zolang de voorraad strekt.