Menu
top-banner-07.jpg

Hoe bouwen we een insectenhotel?

Materiaal

Eigenlijk is het gewoon een flinke boekenkast, met een fraai dakje. Het hotel is dus 210 cm hoog, 50 cm diep, en heeft een breedte van 125 cm. Alles van vurenhout.

Insectenhotel bouwtekening
De 4 horizontale planken van  2,5 cm dik, 125 cm lang en 50 cm breed (A: zie de tekening) liggen op 8 latjes van 3 bij 3 cm (B), vastgeschroefd

tegen de 2 staanders van 172 cm hoog en 50 cm breed (C). Dan heb je nog 5 tussenschotjes (D) nodig, om tussen de horizontale planken te zetten, plus een tussenschot bovenin, van 38 bij 50 cm (E), en een plankje om een vak voor de dennenappels te maken (F).
Voor extra steun kun je in de vierkante vakken links- en rechtsboven nog 2 schoortjes zetten van ca. 40 cm lang (G).
Het dak bestaat uit 2 x 5 plankjes (H), die steunen op 2 latten, voor en achter – in totaal 4 (I).

Opbouw

Schroef de latjes op de staanders. De staanders zijn hier overigens gemaakt van steigerhout, elk van drie planken met open naden ertussen, waar nog vlinders doorheen kunnen. Leg de horizontale planken tussen de staanders. Zet dan de tussenschotten erin.
Bevestig alles met schroeven, zodat de kast stevig staat. Gebruik in twee van de bovenste vakken eventueel een extra schoortje.
Het dak bestaat uit vijf plankjes, die elkaar een stukje overlappen (er zijn sponningen van 2 bij 2 cm in gezaagd) en langer zijn dan de diepte van het hotel, zodat er voor en achter een soort overstek ontstaat. Je kunt er ook twee platen op leggen (van in totaal 70 bij 85 cm) met of zonder gras, of met dakpannen. Zaak is wel dat het dak waterdicht is. Het steunt op vier bredere latten, die voor en achter schuin vastgeschroefd zijn; zie de foto. Bovenin het hotel stop je stro met gaas ervoor, zodat al te enthousiaste bewoners het stro er niet uit kunnen gooien en vogels het niet kunnen stelen. Ook de dennenappels blijven het beste liggen achter gaas. Bevestig het gaas vóórdat je het dak er definitief op zet, dat werkt het makkelijkst.

Vakken vullen

Daarna vul je de vakken, vooral met materiaal met gaten en gaatjes erin. Of je stapelt er spullen in die samen voor de insecten voldoende ruimtes maken om in te nestelen en te schuilen: oude bloempotjes, draineerbuizen, dakpannen, takken, boomstammetjes, bakstenen zonder en met gaatjes, bamboe en wat je al niet kunt verzinnen. In de boomstammetjes kun je nog gaatjes boren, van 6 of 8 mm. Boor ze schuin naar boven, zodat er geen water in blijft staan. Zo worden de kamers sleutelklaar opgeleverd, zogezegd. Zet het hotel ten slotte op een paar stevige tegels, zodat de zijkanten niet wegrotten door optrekkend vocht. De eerste bewoners arriveren gegarandeerd in een mum van tijd…

Insectenhotel 1