Menu
top-banner-05.jpg

Excursie Bergklooster en Kranenburg

‘In het kruis ligt het heil, in het kruis ligt het leven’

Deze tekst staat op het gedenkteken voor Thomas a Kempis, een groot Keltisch kruis, bij de ingang van de begraafplaats Bergklooster. Een mooi startpunt voor de Terebinth-excursie naar de begraafplaatsen Bergklooster en Kranenburg.

Twee begraafplaatsen, twee sferen. Is Bergklooster een begraafplaats waar de natuur de ruimte krijgt, Kranenburg is meer een begraafpark met aangelegde natuur. Bergklooster komt voort uit een middeleeuwse kloosterbegraafplaats, Kranenburg werd in de 20ste eeuw ontworpen op de tekentafel. De mist geeft Bergklooster een mystieke sfeer. Toepasselijk want op deze plek stond in de middeleeuwen het Agnietenklooster waar de monnik, schrijver en mysticus Thomas a Kempis woonde en werkte. Bert Pierik, beheerder van Bergklooster, leidt ons rond over de begraafplaats en citeert bij het monument een passende passage uit het boek Over de navolging van Christus. Hij neemt ons mee naar de oudste zerk, het museum en de grafkelder. Een ladder geeft toegang tot de onderaardse ruimte waar ooit kisten stonden. In de Tweede Wereldoorlog zochten mannen als er een razzia dreigde hun toevlucht in de kelder. Na de goed verzorgde lunch neemt Marinus Heldoorn, beheerder van Kranenburg, het stokje over. De route loopt langs de wandgraven, de islamitische en Chinese begraafplaats en Nieuw Bergklooster, de nieuwe uitbreiding van Bergklooster. De verschillende begraafplaatsen en uitbreidingen lopen ongemerkt in elkaar over. En dat is het unieke van het funeraire landschap rond Bergklooster-Kranenburg. Via het hagenpark en de boskamers eindigt de excursie in de aula van Kranenburg.

Een bijzonder geslaagde excursie dankzij de twee beheerders en de gastvrijheid van het uitvaartcentrum Kranenburg.Dit was de laatste excursie van het seizoen 2014. In 2015 opent De Terebinth in april of mei het nieuwe excursieseizoen.

{gallery}bergklooster-kranenburg{/gallery}