Menu
top-banner-13.jpg

Abraham Kuyper: boek over zijn begrafenis en graf

Op100 jaar graf Kuyper donderdag 12 november was het honderd jaar geleden dat Abraham Kuyper (1837-1920) in Den Haag werd begraven op  begraafplaats Oud Eik en Duinen. 

Door de Vrije Universiteit is 2020 uitgeroepen tot Abraham Kuyperjaar. Op initiatief van Terebinth werd door het herdenkingscomité besloten tijdens dit Kuyperjaar ook aandacht te besteden aan Kuypers begrafenis en graf. En zo verscheen op 12 november, precies honderd jaar na de begrafenis, het boek Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, universiteitsstichter en staatsman onder redactie van VU-historicus Ab Flipse en Terebinth-voorzitter Bert Lever.

In dit boek zijn bijdragen opgenomen van vijf auteurs. Bijdragen over zijn begrafenis, die de grootste was die ooit op begraafplaats Oud Eik en Duinen plaatsvond, daar alleen al waren 10.000 mensen! De wederwaardigheden van zijn grafkelder en van de personen, die daarin zijn bijgezet, komen aan de orde. Een hoofdstuk over de ervaringen die Kuyper met de dood had (jong overleden kinderen en ook zijn vrouw ontviel hem op relatief jonge leeftijd). Na zijn dood werd er een dodenmasker van hem gemaakt, een grote bijzonderheid in Nederland; ook dit komt aan de orde. Het is al-met-al een van de compleetste funeraire publicaties rond één persoon ooit geworden. 

Vanwege de opeenvolgende coronamaatregelen ging het geplande symposium op Oud Eik en Duinen niet door. Wel verzamelde zich daar donderdag 12 november een uiterst klein gezelschap om toch de honderdste begraafdag van Kuyper te gedenken. Er waren enkele toespraakjes in de vrijwel lege aula, waarna de bijeenkomst afgesloten werd met het leggen van een palmtak (uit de hortus van de VU!) door Ab Flipse en Bert Lever op Kuypers graf.  Een echo van 1937, toen ter gelegenheid van Kuypers honderdste geboortedag ook een palmtak op diens graf gelegd werd.

Boekgegevens
Bert Lever (red.), Abraham Kuyper en de dood: Herdenken bij het graf van een theoloog, journalist, universiteitsstichter en staatsman (Amstelveen: Eon Pers, 2020 — een initiatief van de VU Amsterdam en Terebinth) | 48 pp. | ISBN 978 90 77246 93 1.

Bestellen 
De prijs van het boek bedraagt € 10,00 per stuk incl. verzend- en administratiekosten. Bestellen kan door een e-mail met adresgegevens en het aantal gewenste exemplaren te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en tegelijkertijd het verschuldigde bedrag over te maken naar rekening NL68 INGB 0006 8454 44 t.n.v. Stichting Batavia Academica te Amsterdam o.v.v. 'Abraham Kuyper en de dood'.

Nadere informatie
Op de website 'Geheugen van de VU' is de inhoudsopgave van het boek vermeld. Tevens vindt u hier een filmverslag van de begrafenis van Abraham Kuyper en een verslag van de herdenking van zijn begrafenis op 12 november j.l.