Menu
top-banner-25.jpg

5000 jaar begraven in het Gooi

2. De Zeven BergjesLet op: corona-maatregelen!

De themadag "5000 jaar begraven in het Gooi" gaat niet door op de aangekondigde datum (18 april). De bijeenkomst wordt verplaatst naar zaterdag 22 augustus.

Op zaterdag 22 augustus organiseert Terebinth een themadag te Laren (N-H). Terebinth houdt zich bezig met behoud en beheer van historische begraafplaatsen. Maar er is veel meer dat onderdeel is van onze funeraire cultuur: hunebedden, grafheuvels, urnenbekers, etc. De themadag geeft een overzicht van wat er in de loop van de geschiedenis in de streek van Vecht en Eem aan de orde was: grafheuvels, crematie, begraven op katholieke kerkhoven en op algemene begraafplaatsen.

In de ochtend wordt het thema ‘500 jaar begraven in het Gooi’ uitgewerkt in twee presentaties: Het geheim van de grafheuvels (door Sander Koopman) en Van ‘heidens’ cremeren tot SintJanskerkhof (door Henk Michielse). Na de lunch bezoeken wij De Zeven Bergjes (een van de bekendste grafheuvelgroepen in het Gooi) en bezoeken wij onder leiding van Bep de Boer de Algemene Begraafplaats en wandelen wij over het Sint Janskerkhof.

Programma (onder voorbehoud): Voor een uitvoerig programma met toelichting op presentaties en informatie over sprekers / rondleiders klik hier

Locatie: Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, 1251 EW Laren (Ontvangst en presentaties)

Aanmelding: uiterlijk 1 augustus via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deelnamekosten: 10 euro (donateurs) en 15 euro (niet-donateurs); uiterlijk 1 agustus overmaken op bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. Terebinth, o.v.v. 22 augustus.

Ter plekke dienen bovendien de entree / ontvangst bij het Geologisch Museum te worden afgrekend. Met museumkaart voor het Geologisch Museum: € 6 euro p.p.; zonder museumkaart: 10 euro p.p. De lunch vindt plaats aan gereserveerde tafels bij La Place (tegenover het Geologisch Museum). Lunch is ter keuze en wordt door eenieder ter plekke afgerekend. 

Openbaar vervoer van Station Utrecht CS (9.26 uur, spoor 1: richting Almere) naar Station Hilversum (aankomst spoor 4 om 9.42).  Verder met Bus Connexxion 108 (Platform C) om 9.58 uur naar Laren (richting Huizen Busstation), uitstappen St. Janskerkhof te Laren (aankomst 10.07).  Het Geologisch Museum bevindt zich op  ca. 2 minuten loopafstand.